perjantai 9. toukokuuta 2008

Keväthajatelmia TYYstä ja Soihtareista

Kuvassa entisiä ja nykyisiä Soihtariaktiiveja kevään 2005 legendaariselle Minarilla.


Hej.

Olen seurannut TYYn ja Soihtarien toimintaa tämän kevään hieman etäämmältä. Muutamia huomioita:

RPJ ja Soihtarien edariryhmä on toiminut varsin nohevasti, vaaliteemojakin on näemmä edistetty aika hyvin, varmasti paljon paremmin kuin muissa ryhmissä. Vaikka Soihtarien toiminta saattaa joskus tuntua hieman hiljaisemmalta, osoittaa esim. nyt virinnyt keskustelu o-oppaista, että ihmiset seuraavat. Mukavaa, että ylioppilaskuntatoiminnassa usein peräänkuulutetut naispuoleiset toimijat ovat meillä jopa aktiivien enemmistönä.

Tästä päästäänkin sopivasti TYYhyn. TYYn ja edarin kevätttä näyttää hallinneen keskustelu työntekijöiden työsuhteesta. Ei voida olettaa opiskelijoiden kiinnostuvan TYYn toiminnasta, jollei käsiteltävät asiat kosketa konkreettisesti, kuten tämä o-opasjuttu.

Itselleni on ainakin kokousraporteista välittynyt kuva, että strategiassa raivattu tila edarin kokouksiin esim. turhia hlövalintoja siirtämällä on nyt täytetty keskutelulla ja äänestyksillä työntekijöiden työsuhteesta. Tämä on ollut silmiinpistävää sikäli, että neljän viimeisen vuoden aikana tällaista keskustelua ei tässä laajuudessa ole käyty.

Mielestäni ollaan vähän kuin heikoilla kevätjäillä, kun 41 hengen opiskelijaporukka, joista yli puolet ei kokouksen ulkopuolella ole osallistunut/perehtynyt asioiden valmisteluun, alkaa leikkiä työnantajaa ja linjaa, äänestelee sekä muuttaa työntekijöiden työsuhdeasioita. Lopputulos ei aina ole paras mahdollinen.

Ehkä kyseessä on vain tämän kevään ilmiö, toivottavasti ei pysyvä muutos. Hieman olen ihmetellyt, mistä näitä asioita jatkuvasti esityslistalle nousee.

Työntekijät puolestaan näyttävät osittain unohtaneen/muuttaneen asennoitumistaan TYYhyn. Mielestäni ylioppilaskuntien on turha leikkiä ja työntekijöiden on turha odottaa täysin samanlaista asemaa ja oikeuksia kuin ns. "aikuisten töissä". Pahoittelen edellistä ilmaisua, mutta mielestäni TYYn työpaikat tarjoavat ennen kaikkea nuorille ylioppilaille, kandeille ja maistereille erittäin hyvää kokemusta ja auttavat myöhemmässä urakehityksessä. Ns. TYY-hengen pitäisi olla itsestäänselvyys. Saavathan sihteerit kuitenkin hallituslaisten palkkioon verrattuna huomattavasti enemmän rahaa käteen.

Palkkatason ja työetujen suhteellisen alhainen taso on ollut myös hyvä tae siitä, että paikat pysyvät opiskelijamaailmassa mukana olevilla henkilöillä ja että jossain vaiheessa on syytä sirtyä eteenpäin ja antaa tilaa uusille toimijoille tilaa.

Toivottavasti työntekijöiden työsuhteiden vakinaistaminen ei murenna tätä. Mielestäni työsuhteet vakinaistettiin TYYssä liian kovalla kiireellä, eikä tässä yhteydessä kai juurikaan käyty läpi työntekijöiden työkuvaa tms. Tamyssa tällaista tehdään parhaillaan.

Oikeuden (vääriäkin) päätöksiä vastaan on vaikea taistella, mutta soveltamisvaraa olisi voinut hyödyntää enemmän. TYYn taloudelle vakinaistaminen ei kai ainakaan hyvää tee. Mikäli sijaisrumba alkaa pyöriä opintovapaiden jne. takia, asia kääntyy lopulta päälaelleen: sijaiset ovat entistä pätkätyöläisempiä ja epätietoisia omasta jatkostaan.

Uuden yliopiston suhteen TYY on mielestäni toiminut loppukevään aikana hyvin. Yliopistojen puolesta en ole niinkään vakuuttunut. TYY voisi edelleen lisätä tiedotustaan asiasta (toki myös TY, mutta se ei näytä näin tekevän.)

Soihdunkantajien osalta on tosiaan syytä miettiä tarkkaan ensi syksyn ja kevään toimintaa. Kevätvaalit ovat myrkkyä meidän listan toiminta-ajatuksen kannalta. Uudet opiskelijat ovat jo hajonneet ja vanhatkin paenneet opintojen pariin jne. Ehdokasrekrytointriin tarvittavaa energiaakin saattaa olla vaikea löytää. Kun vielä kauppakorkean myötä edustajien läpimenoon tarvittava äänimäärä nousee, niin väkisinkin tulee mielee laajemmalle äänestäpohjalle perustuva lista. Pitää kuitenkin koko ajan muistaa, että Soihtarit on perustettu juuri siitä syystä, että tiedekunnan listalta ei läpi päästy.

Yhtälö on vaikea.

-Sampo
RPJ-Emeritus

1 kommentti:

Eero kirjoitti...

Tarkkaa on niin emerituksen havainnointi kuin analyysikin. Keväällä henkilöstöohjesääntöjen säätö on tosiaan vienyt turhankin suuren osan edarin huomiosta ja ajasta. Mutta tarkoitus olikin, että homma tehdään nyt kunnolla kuntoon.

Akin, Lauran, Katjan ja Satun kanssa ollaan keskusteltu tästä kuormituksesta aina kun esityslistaa on kasattu. Huolimatta ohjesääntöviilauksen viemästä aikamöhkäleestä on edustajistossa ehditty käydä todella hyvätasoista keskustelua myös muista aiheista, esim. TYYn ja TuKYn yhdistymisestä, alayhdistysten tilatarpeesta ja kampuksen liikennejärjestelyistä. Varsin konkreettisia aiheita siis. Syksyllä aikaa tulee olemaan enemmän myös valiokunnista nouseville esityksille ja ideoille.

All in all, TYYllä menee aika hyvin.

Soihdunkantajien tulevaisuus on vaikea aihe, juu. Mun mielessä selvää on vain se, että nykyisellä konseptilla ei voida jatkaa, jos halutaan pysyä edes jossain muodossa hengissä tulevissa vaaleissa.